Bluszczyk kurdybanek to jedna z najstarszych słowiańskich roślin. Jej wyglądem i właściwościami zachwycali się przede wszystkim mieszkańcy Biskupina. Trudno się dziwić, gdyż kurdybanek działa fenomenalnie na nasze zdrowie. Wzmacnia odporność, reguluje przemianę materii, oczyszcza organizm z toksyn, a także wspomaga leczenie infekcji i chorób. Pomoże w czasie przeziębienia, grypy, a także w chorobach wątroby i trzustki. Kurdybanek sprawdzi się również w kuchni. Słowianie dawniej stosowali to zioło jako zamiennik pietruszki. Poznaj cenne właściwości oraz zastosowanie bluszczyku kurdybanku.
Reklama
Bluszczyk kurdybanek to bardzo oryginalne zioło, bo pnące się po ziemi. Stąd jego druga nazwa – bluszcz ziemny. Ma charakterystyczne liście oraz fioletowe kwiaty. To jego znaki rozpoznawcze. Kurdybanek kwitnie zazwyczaj w drugim roku życia – zaczyna w maju, a kończy jesienią. Obecnie rośnie na całym świecie. Spotkamy go zarówno w Europie, Azji, Ameryce Północnej, jak i na Syberii. W Polsce występuje praktycznie w każdym regionie. Pierwotnie uprawiany był w Biskupinie, gdzie używano go jako przyprawę i naturalny lek. Roślina ta należy do tej samej rodziny, co tymianek, majeranek czy macierzanka. Wykazuje również podobne właściwości, głównie lecznicze. A jak konkretnie wpływa na nasze zdrowie?
Kurdybanek działa dobroczynnie na cały organizm. Wzmacnia jego odporność, wspomaga przebieg najważniejszych procesów, oczyszcza, usprawnia trawienie, a także pomaga leczyć wiele różnych dolegliwości. Fenomenalny wpływ na zdrowie kurdybanek zawdzięcza kilku ważnym substancjom, które występują w jego składzie, a mianowicie: olejkom eterycznym, solom mineralnym, żywicy oraz saponinie. Stosowanie kurdybanku zalecane jest głównie przy przeziębieniach, grypie, infekcjach dróg moczowych oraz gdy w organizmie pojawił się stan zapalny. Najlepiej zadziała z pewnością napar z bluszczu ziemnego, którego przygotowanie jest bardzo proste.
Do przygotowania leczniczej herbatki z kurdybanku potrzebujesz:
• półtorej łyżeczki suszonego kurdybanku;
• około 200 mililitrów wrzątku.
Susz zalej gorącą wodą i odstaw do zaparzenia na kilka minut. Napar należy pić trzy razy dziennie, najlepiej między posiłkami.
Zastosowanie kulinarne kurdybanku
Kurdybanek można śmiało stosować jako zamiennik popularnych zielonych przypraw - majeranku, pietruszki czy bazylii. Ma intensywny aromat, który sprawia, że potrawy z dodatkiem tego zioła pięknie pachną i rewelacyjnie smakują. Kurdybanek kupisz w dobrze zaopatrzonych sklepach zielarskich w formie suszu.