Reklama

Betaina HCL a produkcja kwasu w żołądku

Kwas żołądkowy odgrywa ważną rolę w trawieniu i wchłanianiu składników odżywczych. Jego niedobór może wywołać równie poważne objawy, co nadmiar. O achlorhydrii (bezkwaśności) mogą świadczyć następujące symptomy: zaparcia, biegunki, niestrawione resztki jedzenia w stolcu, refluks, gazy, wzdęcia, niestrawność, odbijanie, problemy skórne, a także przewlekłe niedobory składników odżywczych. W poważniejszych przypadkach może pojawić się wypadanie włosów, osłabienie paznokci, suchość skóry czy niewydolność kory nadnerczy. Do czynników zwiększających ryzyko niedoboru kwasu żołądkowego należą: stres, spożywanie zbyt dużej ilości przetworzonych pokarmów, obecność drożdży z rodzaju Candida, podeszły wiek, przyjmowanie niektórych leków, picie lodowatej wody podczas posiłków oraz niedobory minerałów.

Funkcje kwasu żołądkowego

Kwas żołądkowy jest niezbędnym składnikiem nie tylko układu trawiennego, ale także układu odpornościowego. Bierze udział w trawieniu pokarmów i utrzymuje kwasowe środowisko, dzięki któremu ulegają zniszczeniu bakterie, pasożyty i patogeny, jakie możemy spożyć wraz z jedzeniem.

Kwas żołądkowy pobudza też trzustkę i jelita do produkcji żółci i enzymów potrzebnych do strawienia pokarmu. Zbyt mała ilość kwasu żołądkowego sprawia, że trawienie jest utrudnione. Dotyczy to zwłaszcza rozbijania białka na aminokwasy, które potrzebne są organizmowi w gospodarce hormonalnej, w pracy neuroprzekaźników, a także dla utrzymania zdrowych włosów, skóry i paznokci.

Czy niedobór kwasu żołądkowego może prowadzić do zgagi i niestrawności?

Żołądek oddzielony jest od przełyku dolnym zwieraczem przełyku. Jeśli znajduje się w nim odpowiednia ilość kwasu potrzebna do trawienia pokarmu, zwieracz się zamyka. Jeśli z kolei w żołądku brakuje kwasu, zwieracz nie zamknie się, pozwalając na przedostanie się kwasu i trawionego pokarmu do przełyku, powodując zgagę i niestrawność.

Stosowanie Betainy HCL (z pepsyną)

Betaina HCL może okazać się bardzo pomocna w problemach związanych z niedoborem kwasu żołądkowego, jednak powinna być stosowana po konsultacji z lekarzem, który ustali odpowiednią dawkę. Betainę HCL należy przyjmować z posiłkiem zawierającym białko. Osoby cierpiące na wrzody, a także stosujące leki, szczególnie o działaniu przeciwzapalnym lub kortykosteroidy, nie powinny jej stosować.

Jak sprawdzić poziom kwasu żołądkowego? Test sody

Istnieje kilka prostych sposobów na określenie, czy w naszym żołądku znajduje się wystarczająca ilość kwasu żołądkowego. Jeden z nich to test sody. Należy:

• Zmieszać ¼ łyżeczki sody oczyszczonej z 150 g zimnej wody,

• Wypić otrzymany roztwór rano na czczo,

• Odmierzyć czas, po którym nam się odbije (do 5 minut).

Uważa się, że jeśli żołądek produkuje wystarczającą ilość kwasu żołądkowego, w ciągu 2 – 3 minut od wypicia roztworu powinno nam się odbić. Jeśli nastąpi to w krótszym czasie i będzie się powtarzać, być może żołądek produkuje nadmierną ilość kwasu.

Jak sprawdzić poziom kwasu żołądkowego? Test octu jabłkowego

Ocet jabłkowy to środek często wykorzystywany do łagodzenia niestrawności i zgagi. Jest to naturalne źródło kwasu, dlatego świetnie nadaje się do podniesienia poziomu kwasowości w żołądku. Nie jest to dokładny test, ale jeśli zażycie 1 łyżki octu jabłkowego pomaga złagodzić zgagę, może to oznaczać, że cierpimy na bezkwaśność.

Inne sposoby na zwiększenie produkcji kwasu żołądkowego

Suplementacja Betainą HCL powinna odbywać się wyłącznie pod opieką lekarza specjalisty. Istnieje jednak wiele naturalnych sposobów, które mogą pomóc zwiększyć produkcję kwasu żołądkowego. Oto niektóre z nich:

• Nie należy jeść w stresie lub zdenerwowaniu, gdyż może to wpłynąć na obniżenie poziomu kwasu w żołądku,

• Na 30 minut przed każdym posiłkiem warto wypić 1 łyżeczkę octu jabłkowego,

• Nasza dieta powinna zawierać białko wysokiej jakości i warzywa, natomiast należy unikać przetworzonej żywności, cukru i sztucznych dodatków,

• Sól, jakiej używamy, powinna być wysokiej jakości,

• Należy dokładnie przeżuwać pokarm,

• Nie należy pić podczas posiłków,

• Do każdego posiłku warto dodać niepasteryzowaną kapustę kiszoną,

• Zaleca się picie herbaty imbirowej lub żucie kawałków świeżego imbiru,

• Nie należy jeść na kilka godzin przed udaniem się na nocny spoczynek.

Niski poziom kwasu żołądkowego może wpływać negatywnie na nasze zdrowie i samopoczucie, dlatego jeśli podejrzewamy, że problem ten nas dotyczy, warto udać się do lekarza.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama