Reklama

Bakteria E. coli: Przyczyny, objawy i leczenie zakażenia

Bakteria Escherichia coli występuje naturalnie w naszym jelicie grubym. Bierze udział w rozkładaniu resztek pokarmowych. Mimo to może doprowadzić do groźnego zatrucia i spustoszenia naszego organizmu. Wystarczy, że trafi do naszego układu pokarmowego lub moczowego. Objawów zakażenia bakterią E. coli pod żadnym pozorem nie należy bagatelizować. Może ono doprowadzić do zapalenia opon mózgowych, sepsy, a nawet śmierci. W jaki sposób dochodzi do zakażenia bakterią E. coli? Jak objawia się zatrucie i na czym polega leczenie? Sprawdź, jak uchronić się przed tą groźną dla zdrowia bakterią.

Czym jest bakteria E. coli i gdzie występuje?

Bakteria E. coli (inaczej bakteria EHCE lub pałeczka okrężnicy) jest naturalnym składnikiem naszej flory bakteryjnej w jelicie grubym. Pełni tam bardzo ważną funkcję – wspomaga rozkładanie i usuwanie resztek pokarmu, a nawet bierze udział w produkcji witaminy K oraz witamin z grupy B. Pałeczka okrężnicy jest jednak bardzo niebezpieczna, kiedy przedostaje się w inne części naszego organizmu, na przykład do układu pokarmowego lub moczowego. Dzieje się tak, gdy bakterie trafiają do gleby (a następnie na warzywa i owoce) lub wody. Przyczyną jest najczęściej niedozwolone odprowadzanie ścieków, nawożenie pól obornikiem, ale także zanieczyszczenia przemysłowe czy awarie oczyszczalni ścieków.

Jak może dojść do zakażenia bakterią E. coli?

Do zakażenia może dojść na skutek spożycia nieumytych warzyw i owoców lub niedogotowanego mięsa. Zagrożeniem jest także kąpiel w zanieczyszczonym zbiorniku wodnym (E. coli może wtedy przeniknąć zarówno do układu pokarmowego, jak i moczowego). Zdarza się, że do namnożenia bakterii E. coli dochodzi w całej sieci wodociągów, a woda staje się niezdatna do spożycia.

Inną przyczyną zakażenia jest również brak przestrzegania podstawowych zasad higieny – na przykład niemycie rąk po skorzystaniu z toalety czy przygotowywanie posiłków w niesterylnych warunkach. Warto wiedzieć, że E. coli jest też najczęstszą przyczyną poważnych infekcji dróg moczowych. Istotnym czynnikiem ryzyka jest m.in. cewnikowanie pacjentów w szpitalach (do zakażenia pałeczką okrężnicy dochodzi u 80% cewnikowanych mężczyzn i 30% cewnikowanych kobiet).

Objawy zakażenia bakterią E. coli

Bakteria E. coli może doprowadzić do prawdziwych spustoszeń w naszym organizmie, ponieważ wyjątkowo szybko się namnaża. Najczęściej dochodzi do zakażenia układu pokarmowego, które przypomina silne zatrucie. Objawia się ono nudnościami, wymiotami i biegunką (zdarza się, że krwawą), a także gorączką i silnym bólem głowy. Pacjenci skarżą się też na skurcze i ból brzucha. Bardzo szybko może dojść do odwodnienia organizmu. Na zakażenie bakterią E. coli bardzo podatne są osoby z osłabioną odpornością, małe dzieci oraz starsi ludzie. Brak szybkiego leczenia może doprowadzić u nich do zapalenia opon mózgowych lub nawet sepsy, która jest dużym zagrożeniem dla życia.

W przypadku przedostania się pałeczki okrężnicy do układu moczowego dochodzi do zapalenia pęcherza, cewki moczowej, a nawet odmiedniczkowego zapalenia nerek. Pierwszymi objawami są bóle podbrzusza, ból i pieczenie przy oddawaniu moczu, ciągłe parcie na pęcherz, osłabienie i gorączka.

Profilaktyka i leczenie zakażenia bakterią E. coli

Najlepszym sposobem, by uchronić się przed zakażeniem bakterią E. coli jest przestrzeganie zasad higieny. Bardzo ważną kwestią jest mycie rąk przed i po skorzystaniu z toalety, a także dokładne mycie warzyw i owoców przed ich spożyciem. Warto pamiętać, że produkty surowe, takie jak jaja, mięso czy ryby należy w lodówce przechowywać osobno. Nie powinno się również spożywać wody ani mięsa z niesprawdzonych źródeł (szczególnie odchody bydła są groźnym źródłem zakażeń bakterią E. coli i mogą w śladowych ilościach pozostać na mięsie). Przyczyną zatrucia może być też jedzenie niedopieczonego lub niedogotowanego mięsa – zarówno wieprzowiny, wołowiny, jak i drobiu (do zakażenia może dojść na etapie produkcji, transportu czy załadunku mięsa). Podstawą leczenia zakażeń bakterią E. coli jest długotrwała antybiotykoterapia (zdarza się, że trzeba ją kilkakrotnie ponawiać). W przypadku zatruć pokarmowych stosuje się także środki przeciwbólowe i zwalczające biegunkę.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama