Reklama

Atak kolki żółciowej - co robić?

Gdy odpływ żółci z woreczka żółciowego zostaje zablokowany, dochodzi do wzrostu ciśnienia w drogach żółciowych, co skutkuje bólem odczuwanym najczęściej pod prawym żebrem, ale promieniującym na cały brzuch. Przyczyn kolki żółciowej może być wiele. Do ataku dochodzi jednak zazwyczaj na skutek spożycia tłustych posiłków lub alkoholu. Często pojawia się on jednak także na skutek silnego stresu.

W czasie napadu kolki żółciowej ulgę przyniosą środki przeciwbólowe i rozkurczowe (np. No-Spa, Tolargin, Pyralgina) oraz głodówka – przynajmniej przez kilka godzin od pojawienia się objawów.

Po opanowaniu bólu jeszcze przez dwa dni trzeba stosować płynną dietę: pić lekko słodzoną herbatę, soki owocowe, kompoty, napary z ziół (np. dziurawca, mięty).

W miarę poprawy samopoczucia można zacząć jeść kleiki, kasze, owoce, jarzyny lub pieczywo z odrobiną masła. Jeśli kolce towarzyszy gorączka, należy iść do lekarza (przepisze antybiotyk).

Ważna rada: lepiej na stałe wyeliminować z diety tłuste i smażone potrawy, zawiesiste sosy. Warto przyjmować leki żółciopędne (Raphacholin) oraz pić lecznicze wody (Zuber, Dąbrówka, Wielka Pieniawa).

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama