Reklama

9 produktów zapobiegających zakażeniom

Najlepszym sposobem, aby zapobiec różnym infekcjom układu moczowo-płciowego jest zbilansowana dieta. Okazuje się, że żywność, którą spożywamy wpływa na stan mikroflory pochwy. Jeśli ciało kobiety nie otrzyma wystarczającej ilości składników odżywczych, wówczas ryzyko infekcji zwiększa się trzykrotnie. Naturalne probiotyki i witaminy to jest to co do szczęścia potrzebuje kobiece ciało. Oto kilka produktów, które pomogą dostarczyć organizmowi potrzebne mikroelementy.

Reklama

Jogurt

Bakterie zawarte w jogurcie pozwalają utrzymać zrównoważone pH w organizmie. Jogurt to świetna metoda rdzenia sobie z różnymi zakażeniami drożdżakami. Promuje tworzenie zdrowego środowiska w pochwie.

Awokado

Potas i witamina B6 - są one niezbędne dla zdrowia zewnętrznych jak i wewnętrznych kobiecych narządów rodnych. Odpowiednie tłuszcze zawarte w awokado wzmacniają ściany pochwy.

Topinambur i słodkie ziemniaki

Znajdziemy w nich witaminę A i C, witaminy z grupy B, błonnik, mangan, potas i żelazo. Dzięki tym substancjom ściany macicy i pochwy stają się mocniejsze. Fitoestrogeny zawarte w tych produktach pomagają utrzymać równowagę hormonalną.

Pestki dyni

Pestki dyni zawierają cynk, który zmniejsza podrażnienia i stany zapalne. Witamina E, którą znajdziemy w dużych ilościach promuje zdrową skórę oraz regularne cykle menstruacyjne.

Czosnek

Ma silne działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Zapobiega infekcjom podczas stosunków seksualnych. Staraj się go jeść codziennie.

Szpinak i każde liściaste zielone warzywa

Kapusta, szpinak, sałata – jedz je częściej. Witaminy i minerały występujące w tych produktach poprawiają krążenie krwi w całym organizmie. Przyczyniają się do usuwania szkodliwych substancji, które mogą powodować choroby układu moczowo-płciowego.

Gorzka czekolada

Ciemna czekolada o wysokiej zawartości kakao wzmacnia układ odpornościowy. Wszystko dzięki przeciwutleniaczom i minerałom znajdującym się w składzie czekolady.

Produkty sojowe

Produkty sojowe to źródło naturalnych fitoestrogenów. Należy jeść produkty sojowe co najmniej raz w tygodniu, aby zachować zdrowie i nie nastąpiły zakłócenia hormonalne. Zrównoważona dieta w życiu kobiety jest szczególnie ważna, delikatny organizm potrzebuje stałej opieki.

Czerwone jagody

Żurawiny, truskawki, jagody wzmacniają odporność organizmu i pomagają radzić sobie ze szkodliwymi bakteriami. Można je jeść świeże, w koktajlach i sokach. Nie przegap sezonu na nie!

Taka dieta pomoże wszystkim kobietom cierpiącym na zaburzenia cyklu miesiączkowego. Produkty te są również polecane dla kobiet, które doświadczyły erozji macicy lub nie mogą zajść w ciążę.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama