Reklama

6 prostych sposobów na zapobiegnięcie kamieniom nerkowym

Czy wiedziałeś, że 1 na 10 osób w ciągu swojego życia będzie zmagała się z kamieniami nerkowymi? Ostatnie badania pokazują, że ilość osób z tym problemem rośnie. Ci, którzy je mają sądzą, że przyczyną mogą być mylne opinie co do tej dolegliwości. Oto 6 wskazówek na temat tego, jak zapobiec kamieniom nerkowym.

Nie lekceważ swojego potu. Sauna czy ciężkie ćwiczenia mogą być dobre dla twojego zdrowia, jednak mogą także prowadzić do kamieni nerkowych. Dlaczego? Utrata wody przez pot – nieważne czy spowodowana aktywnością fizyczną czy też upałem – prowadzi do zmniejszenia ilości produkowanego moczu. Im więcej się pocisz, tym wydalasz mniej moczu, przez co minerały tworzące kamienie nerkowe odkładają się w nerkach i drogach moczowych.

Zamiast tego: Nawadniaj się. Jedną z najlepszych metod, aby zapobiec kamieniom nerkowym jest picie dużej ilości wody, dzięki czemu zwiększy się oddawanie moczu. Pamiętaj, aby się nawadniać, szczególnie kiedy ćwiczysz lub robisz coś, przez co wydziela się dużo potu.

To nie tylko szczawiany. Szczawiany naturalnie znajdują się w wielu produktach, takich jak owoce, warzywa, nasiona, ziarna, rośliny strączkowe, a nawet czekolada i herbata. Można je znaleźć na przykład w orzeszkach ziemnych, rabarbarze, szpinaku, burakach, czekoladzie oraz słodkich ziemniakach. Umiarkowane ilości tych produktów mogą wpływać pozytywnie na osoby, które cierpią na kamicę szczawianowo-wapniową, czyli najczęstszą formę tej dolegliwości. Powszechną błędną opinią jest to, że rezygnując z produktów zawierających szczawiany zmniejszysz ryzyko kamicy szczawianowo-wapniowej. W teorii może być to prawdą, jednak nie jest to dobre dla naszego ogólnego zdrowia. Większość kamieni nerkowych tworzy się wtedy, kiedy szczawiany wiążą się z wapniem, a mocz produkowany jest przez nerki.

Zamiast tego: Jedz i pij produkty bogate w wapń i szczawiany w jednym posiłku. Dzięki temu połączą się one w żołądku i jelitach, zanim nerki zaczną je przetwarzać, przez co istnieje mniejsze prawdopodobieństwo formowania się kamieni nerkowych.

Wapń nie jest wrogiem. Jednak ma złą opinię! Jest to pewnie spowodowane nazwą, ponieważ wiele osób uważa, że jest ono główną przyczyną kamicy szczawianowo-wapniowej.

Dieta z niską zawartością wapnia tak naprawdę zwiększa ryzyko kamieni nerkowych.

Zamiast tego: Nie zmniejszaj ilości przyjmowanego wapnia. Spróbuj zrezygnować z sodu oraz starać się łączyć produkty zawierające wapń z tym, które mają w sobie szczawiany.

Urodzenie kamieni nerkowych opisywane jest jako najbardziej bolesne doświadczenie jakie może mieć człowiek, jednak niestety zazwyczaj nie jest to jednorazowy przypadek. Badania pokazują, że mając kamienie nerkowe zwiększa się szansa na ich kolejne utworzenie się. Około 15% pacjentów cierpiących na kamienie nerkowe nie zażywa przepisanych leków, a 41% z nich nie przestrzega zaleceń dotyczących odżywiania, które mogłyby zapobiec nawrotom tej dolegliwości.

Zamiast tego: Podejmij działanie! Bez odpowiednich leków oraz zmian w diecie kamienie mogą powrócić, a ich pojawienie się może spowodować inne problemy takie jak choroby nerek.

Kiedy życie daje ci kamienie nerkowe... nie denerwuj się. I tak jak mówi przysłowie „zrób lemoniadę”. Ważna jest zmiana diety oraz przepisane leki. Łatwiejsze może się wydawać branie tabletek, jednak zmiana stylu życia również może mieć pozytywny wpływ na twoje zdrowie.

Zamiast tego: Następnym razem kiedy przejdziesz koło lemoniady, pomyśl o swoich nerkach. Przewlekła kamica nerkowa często leczona jest cytrynianem potasu, jednak badania pokazują, że lemoniada czy sok z limonki oraz innych owoców zawierających cytrynian mają właściwości zapobiegające kamieniom nerkowym. Strzeż się jednak cukru, ponieważ zwiększa on ryzyko tej dolegliwości. Zamiast tego kupuj lemoniadę bez cukru lub zrób swoją własną mieszając sok z limonki lub cytryny z wodą. Możesz użyć zamiennika cukru, jeśli masz taką potrzebę.

Kolejnym, oprócz szczawianowo-wapniowych kamieni nerkowych, ich rodzajem są kamienie moczanowe. Czerwone, organiczne mięso oraz skorupiaki zawierają duże ilości naturalnego związku chemicznego zwanego purynami. Większe wydalanie kwasu moczowego prowadzi do zmniejszenia się pH moczu, co oznacza, że jest ono bardziej kwasowe. Wysoka kwasowość moczu ułatwia tworzenie się kamieni moczanowych.

Zamiast tego: Aby zapobiec moczanowym kamieniom nerkowym, zmniejsz spożycie produktów zawierających puryny, takie jak czerwone, organiczne mięso oraz skorupiaki, a także zmień dietę na zdrowszą, w której znajdą się warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste oraz nabiał z niską zawartością tłuszczu. Ogranicz spożycie słodzonych produktów i napojów, szczególnie tych zawierających wysoką zawartość fruktozowego syropu kukurydzianego. Ogranicz także alkohol, ponieważ może on zwiększyć ilość kwasu moczowego we krwi. W zmniejszeniu kwasowości moczu może pomóc jedzenie mniejszej ilości białka pochodzenia zwierzęcego oraz zwiększenie spożycia owoców i warzyw, co zmniejszy ryzyko powstania kamieni nerkowych.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama