Reklama

5 skutecznych domowych sposobów na ból gardła

Z nadejściem zimy możemy spodziewać się także pierwszych objawów przeziębienia lub grypy, dla wielu z nas to znak, że przyszedł czas odnowienia zapasów w domowej apteczce. Komercyjne leki co prawda zniwelują symptomy takie jak ból, czy obrzęk, ale nie pomogą twojemu układowi odpornościowemu. Może warto więc zastosować domowe sposoby, które nie dość, że są zdrowsze dla twojego organizmu, to dodatkowo pomogą ci szybciej zwalczyć chorobę.

Reklama

Słona woda

Chociaż nie brzmi to przyjemnie, płukanie gardła ciepłą osoloną jest bardzo dobrym sposobem na zaczerwienione gardło. Sód zawarty w soli wydobędzie wydzielinę z twoich komórek i sprawi zmniejszenie obrzęku błony śluzowej w jamie ustnej i gardle, rozrzedzi śluz i oczyści zatoki.

Do jednego dużego kubka ciepłej wody dosyp pół łyżeczki soli. Pozwól soli roztopić się, uważaj także, aby woda nie była zbyt gorąca. Płucz gardło przynajmniej trzy razy dziennie.

Czosnek

Świeży czosnek zawiera naturalny antybiotyk – allicynę, która pomoże twojemu organizmowi

w zwalczaniu infekcji, zadziała stymulująco na układ odpornościowy i zmniejszy podrażnienia wywołane przez zarazki. Czosnku nie trzeba specjalnie przechowywać, ani przygotowywać, kilka ząbków z całą pewnością znajdzie się w każdej kuchni.

Świeży ząbek czosnku (nie całą główkę!) pokrój na drobne plasterki. Możesz je ssać lub przykładać do wewnętrznej części policzków. Nie zdziw się, jeśli zauważysz drobny obrzęk wywołany czosnkiem, możesz go jednak uniknąć, nie trzymając plasterków w ustach w jednym miejscu, ale przesuwając je wzdłuż dziąseł co jakiś czas.

Goździki

Ponieważ zawierają eugenol – naturalny środek przeciwbólowy i antybakteryjny, goździki stosowane są w medycynie od setek lat. XIX-wieczni dentyści często zapisywali olejek goździkowy na bóle zębów. Stosowanie go w przypadku bólu gardła nie jest jednak wskazane, ponieważ może zadziałać drażniąco na żołądek.

Potrzebować będziesz zaledwie kilku całych goździków. Możesz je ssać, aż rozmiękną

a następnie żuć jak gumę. Połknięcie pozostałości nie będzie szkodliwe, więc nie musisz się o to martwić. Jeśli istnieje taka konieczność, możesz powtarzać żucie goździków kilka razy dziennie.

Szałwia

Szałwia to niezwykłe ziele. Ma właściwości ściągające, które zmniejszają obrzęk tkanek. Kwasy fenolowe obecne w szałwii, znane są również jako substancje antybakteryjne. To łatwo dostępne ziele dobrze łączy się z solą w celu zmniejszenia obrzęku i ból gardła.

Aby przygotować szałwiowy płyn to płukania gardła, zalej dwie łyżeczki liści szałwii jednym kubkiem wrzątku. Listki mogą być świeże lub suszone, nie będzie to miało znaczenia dla efektywności naparu. Przykryj kubek i odstaw go na 20 minut. Następnie dodaj pół łyżeczki soli

i wymieszaj płyn. Płucz nim gardło tak długo i często, aż poczujesz, że ból i opuchlizna ustępują.

Miód

Możliwości zastosowania miodu w medycynie są bardzo dobrze znane, nic dziwnego więc, że przy pierwszych objawach przeziębienia sięgamy po herbatę lub mleko z miodem. Miód ma właściwości antybakteryjne i antyoksydacyjne, dlatego od stuleci świetnie sprawdza się jako lek na bolące gardło. Łagodzi tkankę objętą zapaleniem, nie wysuszając jej i hamując rozwój zarazków.

Miód może być używany jako słodzik do herbaty. Najlepiej sprawdzi się z miętową lub cynamonową – mięta dodatkowo pomoże przy zainfekowanych zatokach, a cynamon zawiera przeciwutleniacze. Można go także pić rozpuszczonego w kubku gorącej wody lub używać jako syrop – zjadając go łyżeczką.

Wiele naturalnych środków przeciwbólowych stosowanych przy objawach przeziębienia bez trudu można znaleźć w każdej kuchni, nie szukaj dodatkowych wymówek i wypróbuj je tej zimy. Przeglądnij szafkę z przyprawami, nastaw czajnik i stań do walki z zarazkami!

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama