Reklama

5 domowych sposobów na zgagę

Zazwyczaj zgagą nazywamy palące uczucie w przełyku po zbyt obfitym posiłku. Zdarza się i tak, że staje się ona dolegliwością chroniczną. By uniknąć zgagi należy rozłożyć posiłki w ciągu dnia. Kiedy mamy zgagę warto sięgnąć po domowe sposoby. Oto kilka z nich. <iframe width="100%" height="439" src="https://interia.tv/embed-video?id=2368302&cid=INTERIA/portal/tipy&play=1&volumeOff=1" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Herbata imbirowa To klasyczny sposób na złagodzenie problemów w układzie pokarmowym. Pij każdego dnia szklankę świeżej herbaty imbirowej na 20 minut przed posiłkiem. Uspokoi ona żołądek i powstrzyma wydostawanie się kwasów. Musztarda Pełna minerałów musztarda ma alkaliczne właściwości, które neutralizują kwasy. Gdy poczujesz kwas żołądkowy w przełyku, po prostu weź łyżeczkę dobrej jakości musztardy do ust. Połknij musztardę, a od razu poczujesz się lepiej.

Sok aloesowy Sok z aloesu zmniejsza zapalenie w przewodzie pokarmowym i żołądku. Pij pół szklanki soku z aloesu przed każdym posiłkiem. Sok ten może działać przeczyszczająco. Soda oczyszczona Łyżeczka sody oczyszczonej może położyć koniec „palącej” sensacji. Soda posiada wyższe pH, które neutralizuje kwasy żołądkowe.

Żucie gumy Żuj gumę bez cukru po posiłku przez 30 minut. Żucie gumy powoduje wytwarzanie większej ilości śliny przez ślinianki. Zwiększona ilość śliny w przewodzie pokarmowym powoduje właściwe trawienie pokarmu. Dzięki żuciu gumy nie będziesz odczuwać odczucia pieczenia w ustach.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama