Reklama

Kilka sposobów na oryginalne podanie owoców

Owoce to jedne z najzdrowszych smakołyków. Są witaminowymi bombami o wielu leczniczych właściwościach. Znajdziemy w nich naturalne przeciwutleniacze, minerały i liczne substancje bioaktywne. Okazuje się, że codzienne spożywanie owoców opóźnia procesy starzenia się skóry, wzmacnia odporność, chroni przed chorobami serca, a nawet zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów. Jakby tego było mało, owoce skutecznie poprawiają nastrój i są zdrowym zastrzykiem energii. Dlatego nigdy nie powinno ich zabraknąć na stole. W czasie świąt czy innych uroczystości warto dodatkowo je wyeksponować i sprawić, że staną się jeszcze bardziej atrakcyjne. W wyjątkowy sposób udekorują też nasz stół. Poznaj kilka sposobów na oryginalne podanie owoców.

Owoce w postaci dekoracyjnego obrazka

Owoce można pokroić na mniejsze części i ułożyć na półmiskach, tak by powstał z nich obrazek. Z kiwi, mandarynek i granatu można np. w bardzo prosty sposób stworzyć choinkę. Taka dekoracja na pewno zostanie doceniona przez gości w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Z banana i kiwi z łatwością uformujemy też tropikalne palmy. Wszystko jest kwestią pomysłu.

Owoce w postaci lodów

Ogromną popularnością cieszą się też owoce podane w formie lodów. Do specjalnej foremki wystarczy włożyć kawałki ulubionych owoców i drewniany patyczek. Całość zalewamy sokiem owocowym i mrozimy.

Arbuz na patyku

Podobnym sposobem jest pokrojenie arbuza w trójkąty i nałożenie ich na patyczki po lodach. W ten sposób zyskamy zdrowy i efektowny deser, który wygodnie zjeść.

Szaszłyki z owoców

Ciekawą propozycją podania owoców jest też przygotowanie szaszłyków. Na specjalne patyczki wystarczy nadziać kawałki ulubionych owoców.

Pizza z owoców

Owoce można także podać w postaci „pizzy”. Okrągły spód może stanowić kruche ciasto lub warstwa kremu. Idealnymi dodatkami będą ananasy, kiwi, truskawki, maliny czy borówki. Tak naprawdę sprawdzą się jednak wszystkie owoce, jakie tylko mamy w domu.

Owoce z galaretką

Ulubione owoce warto też umieścić w pucharkach na lody i zalać galaretką. W ten sposób otrzymamy smaczny i zdrowy deser. Owoce będą też idealną dekoracją galaretki np. w kształcie serca.

Frytki z jabłek

Ciekawym pomysłem jest też podanie jabłek w postaci frytek. Wystarczy je pokroić w cienkie paski przypominające frytki i podać w papierowych torebkach.

Faszerowane jabłka

Duże jabłka można też przekroić na pół i nieco je wydrążyć. W tak powstałym miejscu warto ułożyć kawałki innych owoców, np. śliwek, bananów czy mandarynek.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama