Reklama

Jak zrobić świąteczny sernik?

Przygotuj pyszny sernik na Święta Bożego Narodzenia. Goście na pewno będą zachwyceni jego piękną dekoracją w świątecznym klimacie.

Ciasto:

1 i ½ szklanki pokruszonych krakersów razowych lub innych

½ szklanki drobno pokrojonych prażonych orzechów

2 łyżki brązowego cukru

6 łyżek roztopionego masła

Wypełnienie:

90 dag serka śmietankowego

1 szklanka cukru

3 łyżeczki ekstraktu waniliowego

4 jajka

Dekoracja:

2 szklanki kwaśnej śmietany

¼ szklanki cukru

kolorowe cukierki i inne ozdoby cukiernicze

Przygotuj tortownicę. Owiń szczelnie dwiema warstwami folii aluminiowej. W misce wymieszaj pokruszone krakersy, orzechy, cukier i masło. Wyrobionym ciastem wylep tortownicę. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 5 minut. Wyjmij z piekarnika i schłodź.

W dużej misce utrzyj ser z cukrem i wanilią na gładką masę. Dodaj jajka i delikatnie ubij.

Przygotuj większą nieprzeciekającą blaszkę, w której umieścisz tortownicę. Delikatnie wlej wrzątek do większej formy. Woda musi sięgać do połowy tortownicy. Tak pieczemy sernik w 180 stopniach przez około 1,5 godziny.

W małej misce wymieszaj śmietanę z cukrem. Wyjmij sernik, wyłóż na wierzch śmietanę i piecz jeszcze przez 5 minut. Usuń tortownicę z kąpieli wodnej. Ostudź sernik. Udekoruj cukierkami.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama