Reklama

Jak zrobić ciasteczka w kształcie płatków śniegu?

Ślicznie wyglądające ciasteczka mogą być doskonałym świątecznym podarunkiem albo ozdobą na choinkę. Możesz je dowolnie ozdobić używając lukru, barwników spożywczych i jadalnych perełek.

Reklama

Składniki:

200 g masła

200 g cukru pudru

400 g mąki

1 jajko

barwnik spożywczy

lukier

jadalne ozdoby cukiernicze

masa marcepanowa

foremki do ciastek w kształcie płatków śniegu

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. W dużej misce utrzyj ze sobą masło i cukier. Dodaj jajko i przesiej mąkę. Zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do schłodzenia. Gdy ciasto jest mocno schłodzone, wyjmij z lodówki i rozwałkuj placek o grubości około 0,5 cm. Wytnij ciasteczka, przełóż na blachę i ponownie umieść w lodówce na około 30 minut. Ponowne schłodzenie pozwala zachować kształt ciasteczek.

Piecz ciasteczka, aż będą miały delikatny, złoty kolor. Uważaj, żeby ich nie spalić. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Ciasteczka możesz ozdobić na kilka sposobów. Rozwałkuj masę marcepanową i wytnij kształt płatka śniegu. Przyklej do ciasteczka. Wymieszaj barwnik spożywczy z lukrem. Nanieś wzorki na powierzchnię ciasteczek. Możesz je również posypać jadalnym brokatem lub jadalnymi perełkami.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama