Reklama

Jak zrobić ciasteczka w kształcie choinki?

Te ciasteczka nie dość, że są smaczne to jeszcze wyglądają uroczo. Wystarczy pociąć czekoladowe brownie na trójkąty i pomysłowo ozdobić. Doskonale sprawdzą się na świątecznym stole i zachwycą gości i domowników.

Składniki:

Brownie:

1 szklanka mąki

1/4 szklanki gorzkiego kakao w proszku

szczypta soli

85 gram ciemniej czekolady, grubo posiekanej

1/2 kostki masła

4 duże jaja

1 szklanka brązowego cukru

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Dekoracja:

waniliowy lukier

zielony barwnik spożywczy

ozdoby cukiernicze

cukierki w laskach

Rozgrzej piekarnik do 176 stopni Celsjusza. Do średniej wielkości miski przesiej mąkę, sól i kakao. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej - umieść pokruszoną czekoladę w żaroodpornej misce na garnku z gotującą się wodą. W małym rondelku rozpuść masło. Wlej masło do rozpuszczonej czekolady i dokładnie wymieszaj. W osobnej misce ubij jajka z cukrem i wanilią. Dodaj masę czekoladową. Następnie dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj wszystko. Przelej do wysmarowanej tłuszczem formy i piecz przez około 35-40 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw, aż całkowicie ostygnie.

Wyjmij ciasto z formy i ostrym nożem pokrój na trójkąty. Wysokość trójkąta 8 cm a szerokość podstawy 6 cm. Wyjmij cukierki z opakowania i potnij na mniejsze kawałki. Wymieszaj lukier z zielonym barwnikiem. Przełóż lukier do foliowego woreczka, zawiąż go od góry, a następnie odetnij dolny róg woreczka.

Zacznij ozdabiać ciasteczka od góry ( szczytu choinki) delikatnie wyciskając lukier. Dodaj ulubione ozdoby cukiernicze. Przy podstawie „ choinki” wbij kawałek cukierka, który będzie imitował pień drzewa.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama