Reklama

Jak zrobić batoniki karmelowo-orzechowe?

Ciasto niezwykle proste i składające się tylko z trzech składników, stanowi doskonale silną podstawę dla warstwy karmelowo-orzechowej, a jednocześnie wystarczająco miękką by rozpływać się w ustach. Karmel rozlany po przestudzonym cieście, będzie sprężysty i ciągnący. Czekałam z bólem, by móc je wreszcie pokroić i skosztować. Dodałam odrobinę soli morskiej, by zgrać słodko -słony smak karmelu. Oczywiście, jeśli nie jesteś miłośnikiem takich smaków możesz sól pominąć. Dla urozmaicenia możesz wykorzystać mieszankę orzechów, bądź inny rodzaj orzechów. Ja akurat miałam nerkowce i postanowiłam je użyć. Przepisem na te karmelowo-orzechowe batoniki wzbogacisz swój zeszyt z przepisami świątecznymi.

Reklama

Rzeczy, których potrzebujesz

Na ciasto:

* 160 gram masła

* ¼ szklanki białego cukru

* 1 ¼ szklanki mąki

Na karmel:

* ¾ szklanki cukru

* ½ szklanki gęstej śmietanki 36%

* 3 łyżki masła

* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

* ¼ łyżeczki soli

* 1 1/4 szklanki nerkowców

Nagrzej piekarnik do 180 st C. Nasmaruj blachę do pieczenia tłuszczem.

W średniej wielkości misce wymieszaj razem masło, cukier i mąkę. Ugniataj na gładką masę. Ułóż i dociśnij ciasto do blachy. Piecz ok 20 minut, aż ciasto delikatnie zbrązowieje. Wyciągnij ciasto z piekarnika, ale go jeszcze nie wyłączaj. Pozwól by ciasto troszkę ostygło, gdy ty w międzyczasie przygotujesz karmelowo-orzechową warstwę.

Wsyp cukier do nieprzywierającego garnka. Rozpuszczaj cukier na średni ogniu. Kiedy dolna warstwa cukru lekko zbrązowieje zacznij mieszać. Mieszaj dopóki cukier będzie jasno brązowy i gładki w konsystencji. Teraz pora na śmietankę, uważaj by się nie opryskać. Wymieszaj około 5 minut cukier ze śmietaną do uzyskania ponownie gładkiej konsystencji. Skręć troszkę ogień i dodaj masło, ekstrakt waniliowy i sól. Zamieszaj. Zdejmij z ognia i dorzuć orzechy. Rozlej karmel z orzechami na cieście. Piecz od 15 do 20 minut albo do momentu, w którym karmel będzie bulgotał.

Zanim weźmiesz się za krojenie odczekaj, by ciasto wystygło całkowicie. Pokrój ciasto na 16 kwadracików, bądź jak ci wygodnie.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama