Reklama

Jak zrobić babeczki bałwanki?

Te łatwe babeczki bałwanki są idealne na zimowy czas. Nadają się na świąteczny stół albo imprezę urodzinową.

Reklama

Składniki:

Babeczki czekoladowe:

2 szklanki pełnoziarnistej orkiszowej mąki

1/4 szklanki kakao w proszku 

1/2 łyżeczki skórki pomarańczowej

1/4 łyżeczki soli morskiej

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 

1 szklanka puree z przejrzałych bananów

1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego 

1/2 szklanki syropu klonowego 

2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego

lukier waniliowy

cukier kryształ/cukier dekoracyjny

cukierki dekoracyjne

Rozgrzej piekarnik do 176 stopni. Wyłóż foremkę do muffinek białymi papilotkami. W dużej misce wymieszaj mąkę, kakao, skórkę pomarańczową, sól morską, a następnie przesiej proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. W drugiej, średniej misce wymieszaj bananowe puree z sokiem pomarańczowym, syropem klonowym i ekstraktem waniliowym. Szklankę puree otrzymasz po zblendowaniu dwóch przejrzałych bananów. Dodaj mokrą mieszaninę do suchej i delikatnie wymieszaj, aż składniki dokładnie się połączą. Nałóż ciasto do foremek i piecz przez 17-19 minut. Odstaw do ostygnięcia.

Wierzch każdej babeczki pokryj obficie lukrem, upewnij się, że ciemne ciasto „nie prześwituje”. Do małej miseczki wsyp cukier dekoracyjny. Złap babeczkę za spód i delikatnie obtocz w cukrze. Z cukierków dekoracyjnych zrób nos, oczy i buzię bałwanka. Delikatnie dociśnij cukierki do lukru.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama