Reklama

Jak przyrządzić schab w sosie mandarynkowym

Przygotowanie schabu w sosie mandarynkowym nie jest skomplikowaną sprawą. By zatrzymać smak i by schab nie "wysechł" obsmażam go na patelni z każdej ze stron, a potem piekę w piekarniku z odrobina przypraw. Podaję z pieczonymi ziemniakami i dekoruję gałązką oregano. Wygląda pięknie i smakuje niesamowicie. Schab komponuje się wyśmienicie ze słodkim sokiem z mandarynek.

Rzeczy, których potrzebujesz

* 1kg schabu

* ½ szklanki mąki

* 2 łyżki oliwy z oliwek

* 1 cebula

* 3 ząbki czosnku

* szklanka bulionu

* 750ml soku mandarynkowego

* 2 łyżki skórki z mandarynki

* ¼ szklanki wody

* łyżka mąki kukurydzianej

* ¼ szklanki brandy

* 4 duże ziemniaki

* 1 łyżka masła

* sól i pieprz

Rozgrzej piekarnik do 200 st C. Przypraw schab solą, pieprzem i mąką, usuń nadmiar przypraw. W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj skrojoną w paseczki cebulę i czosnek. Obsmaż mięso z każdej strony.

Gdy strony zbrązowieją, zdejmij z ognia i przełóż schab do naczynia żaroodpornego, z całym wysmażonym tłuszczem. Wlej bulion i piecz 40 minut, dopóki schab będzie miękki, a cały bulion wyparuje. Odczekaj 10 min po upieczeniu nim pokroisz schab w plastry. Zapobiegnie to wyschnięciu schabu. Cebulę i czosnek pozostały po pieczeniu możesz wyrzucić.

By przygotować sos, zagotuj sok mandarynkowy ze skórką i brandy. Dodaj mąkę kukurydzianą rozprowadzoną w wodzie. Dopraw solą i pieprzem, pozwól zagotować się na wolnym ogniu, dopóki sos nie zredukuje się do połowy.

Ziemniaki obierz, pokrój w ćwiartki i piecz w naczyniu z masłem. Piecz dopóki będą miękkie i delikatnie brązowe.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama