Jak ułożyć jedzenie w lodówce, by dłużej było świeże?
Co roku do przydomowych koszy trafiają 2 mln ton żywności. Jak temu zaradzić? Wystarczy zmienić sposób przechowywania jedzenia w lodówce, by przyczynić się do zachowania jego dłuższej świeżości. Proste, prawda? Odpowiednio poukładane jedzenie w lodówce dłużej zachowuje świeżość i wartości odżywcze, a także zdatność do spożycia. Przy okazji warto również przyjrzeć się naszym nawykom zakupowym i… samym lodówkom.
Właściwe przechowywanie jest ważne, lecz warto również pamiętać o mądrym planowaniu. W ten sposób unikniemy kupowania produktów, których nie zdążymy wykorzystać - i które z czasem na pewno się zepsują. Ustal menu na następne dni, rozpisz produkty na kartce i... wybierz się na zakupy. W ten sposób zdecydowanie ograniczysz ryzyko wyrzucania zepsutego jedzenia i kupisz jedynie te rzeczy, których naprawdę potrzebujesz.
Właściwe rozplanowanie przestrzeni w lodówce może okazać się kluczem do zachowania długiej świeżości twoich produktów. Poprawne ułożenie jedzenia zajmie ci zaledwie kilka minut, a z czasem pewnością się opłaci. Zobacz nasze sprawdzone sposoby, by już nigdy nie wyrzucać zepsutego jedzenia. Do dzieła!
1. Górna półka - produkty mleczne i konfitury
Na górnej półce przechowuj produkty mleczne (jak jogurty, mleko czy kefiry). Warto pamiętać, że górna półka jest tą “najcieplejszą", a to właśnie w wyższej temperaturze rozwijają się bakterie kwaszące. W przypadku nabiału jest to jak najbardziej wskazane. Obok produktów mlecznych postawić możesz również otwarte konfitury i dżemy.
2. Środkowa półka - wędliny i sery
Środkowa półka to idealne miejsce na przechowanie produktów, które mogą szybko się zepsuć. Do takich z pewnością zaliczyć można wędliny, sery, a także gotowe potrawy, jak zupy czy sosy.
3. Dolna półka - surowe mięso i ryby
Na dolnej półce jest najchłodniej, dlatego tę przestrzeń najlepiej przeznaczyć na surowe mięso i ryby. Warto również dodatkowo zaopatrzyć się w plastikowe pojemniki do przechowywania żywności, co dodatkowo przedłuży ich świeżość.
4. Szuflady - owoce i warzywa
Szuflady w twojej lodówce idealnie sprawdzą się do przechowywania owoców i warzyw. Warto zwrócić uwagę,, by zawsze przechowywać je osobno, ponieważ spowoduje to ich przedwczesne dojrzewanie. Co ciekawe, niektóre owoce również nie lubią być przechowywane razem. Pamiętaj, że jabłka i arbuzy nigdy nie powinny ze sobą sąsiadować, natomiast banany należy trzymać zupełnie osobno.
5. Półki na drzwiach - jajka i słoiki
Boczne półki na drzwiach możesz wyłożyć słoikami z sosami, musztardą czy majonezem. Nowoczesne lodówki mają również specjalne miejsce na jajka (sprawdź również: lodówki Samsung). Pamiętaj również, że te świeże (niemyte!) utrzymają swoją świeżość nawet do 3 tygodni!
Właściwe rozplanowanie przestrzeni w lodówce to jednak tylko połowa sukcesu. Istotny jest również wybór odpowiedniej maszyny, która dopasowana będzie do twoich wymagań - a jest z czego wybierać. Nowoczesne lodówki do zabudowy (które idealnie sprawdzą się w mniejszej kuchni), lodówki side by side po rozwiązania z funkcją no-frost czy kontrolą wilgoci.
Jeśli nie wiesz, na jaką lodówkę się zdecydować, tutaj sprawdzisz najnowszy ranking lodówek 2022.
Artykuł sponsorowany