Jak ułożyć jedzenie w lodówce, by dłużej było świeże?

Co roku do przydomowych koszy trafiają 2 mln ton żywności. Jak temu zaradzić? Wystarczy zmienić sposób przechowywania jedzenia w lodówce, by przyczynić się do zachowania jego dłuższej świeżości. Proste, prawda? Odpowiednio poukładane jedzenie w lodówce dłużej zachowuje świeżość i wartości odżywcze, a także zdatność do spożycia. Przy okazji warto również przyjrzeć się naszym nawykom zakupowym i… samym lodówkom.

Jak zaplanować zakupy, by nie marnować jedzenia?

Właściwe przechowywanie jest ważne, lecz warto również pamiętać o mądrym planowaniu. W ten sposób unikniemy kupowania produktów, których nie zdążymy wykorzystać - i które z czasem na pewno się zepsują. Ustal menu na następne dni, rozpisz produkty na kartce i... wybierz się na zakupy. W ten sposób zdecydowanie ograniczysz ryzyko wyrzucania zepsutego jedzenia i kupisz jedynie te rzeczy, których naprawdę potrzebujesz.

Rozplanuj ułożenie produktów w lodówce

Właściwe rozplanowanie przestrzeni w lodówce może okazać się kluczem do zachowania długiej świeżości twoich produktów. Poprawne ułożenie jedzenia zajmie ci zaledwie kilka minut, a z czasem pewnością się opłaci. Zobacz nasze sprawdzone sposoby, by już nigdy nie wyrzucać zepsutego jedzenia. Do dzieła!

1.      Górna półka - produkty mleczne i konfitury

Na górnej półce przechowuj produkty mleczne (jak jogurty, mleko czy kefiry). Warto pamiętać, że górna półka jest tą “najcieplejszą", a to właśnie w wyższej temperaturze rozwijają się bakterie kwaszące. W przypadku nabiału jest to jak najbardziej wskazane. Obok produktów mlecznych postawić możesz również otwarte konfitury i dżemy.

2.      Środkowa półka - wędliny i sery

Środkowa półka to idealne miejsce na przechowanie produktów, które mogą szybko się zepsuć. Do takich z pewnością zaliczyć można wędliny, sery, a także gotowe potrawy, jak zupy czy sosy.

3.      Dolna półka - surowe mięso i ryby

Na dolnej półce jest najchłodniej, dlatego tę przestrzeń najlepiej przeznaczyć na surowe mięso i ryby. Warto również dodatkowo zaopatrzyć się w plastikowe pojemniki do przechowywania żywności, co dodatkowo przedłuży ich świeżość.

4.      Szuflady - owoce i warzywa

Szuflady w twojej lodówce idealnie sprawdzą się do przechowywania owoców i warzyw. Warto zwrócić uwagę,, by zawsze przechowywać je osobno, ponieważ spowoduje to ich przedwczesne dojrzewanie. Co ciekawe, niektóre owoce również nie lubią być przechowywane razem. Pamiętaj, że jabłka i arbuzy nigdy nie powinny ze sobą sąsiadować, natomiast banany należy trzymać zupełnie osobno.

5.      Półki na drzwiach - jajka i słoiki

Boczne półki na drzwiach możesz wyłożyć słoikami z sosami, musztardą czy majonezem. Nowoczesne lodówki mają również specjalne miejsce na jajka (sprawdź również: lodówki Samsung). Pamiętaj również, że te świeże (niemyte!) utrzymają swoją świeżość nawet do 3 tygodni!

Zadbaj o dobrej jakości lodówkę

Właściwe rozplanowanie przestrzeni w lodówce to jednak tylko połowa sukcesu. Istotny jest również wybór odpowiedniej maszyny, która dopasowana będzie do twoich wymagań - a jest z czego wybierać. Nowoczesne lodówki do zabudowy (które idealnie sprawdzą się w mniejszej kuchni), lodówki side by side po rozwiązania z funkcją no-frost czy kontrolą wilgoci.

Jeśli nie wiesz, na jaką lodówkę się zdecydować, tutaj sprawdzisz najnowszy ranking lodówek 2022.

Artykuł sponsorowany

materiały promocyjne
Powiązane porady