Jak działa grill gazowy i czy warto w niego zainwestować? Wyjaśniamy!

Nic tak nie kojarzy się z latem, jak wspólne grillowanie z przyjaciółmi i rodziną. Wybór grilla może mieć ogromny wpływ na smak przyrządzanych potraw oraz na czas i koszt ich przyrządzenia. Do wyboru są trzy rodzaje grilli: gazowy, węglowy lub elektryczny. Każdy z nich ma swoje wady i zalety. Warto w pierwszej kolejności przyjrzeć się nieco bardziej ekologicznemu rozwiązaniu – wersji gazowej.

Artykuł sponsorowany

Jak działa grill gazowy?

Grill gazowy wykorzystuje jako paliwo propan lub gaz ziemny. Źródło ciepła pochodzi z dołu i przemieszcza się w górę przez warstwę skał lawowych (lub innego izolatora), zanim dotrze do rusztu, na którym umieszcza się jedzenie. Źródło ciepła jest regulowane, co pozwala kontrolować stopień nagrzania grilla.

Ogrodowe grille gazowe - dlaczego warto w nie zainwestować?

Grille gazowe posiadają wiele zalet, dlatego cieszą się niesłabnącą a wręcz rosnącą popularnością.  Wiele czynników sprawia, że przez wiele osób jest to opcja wybierana zamiast grillów węglowych.

Łatwość obsługi grilli gazowych

Grille gazowe łatwo się rozpalają i szybko nagrzewają. Nie trzeba czekać, aż węgiel drzewny rozpali się do postaci węgli, ani używać płynu do zapalniczek czy innych środków chemicznych. Grille gazowe są również łatwe do włączenia i wyłączenia. Nawet najlepszy grill węglowy drzewny może stać się kłopotliwy, gdy za każdym razem trzeba przebrnąć przez cały proces rozpalania od nowa.  

Precyzyjne ustawienie temperatury

Łatwiej jest kontrolować temperaturę w grillu gazowym, szczególnie w przypadku wielu palników, które zapewniają różne poziomy ciepła dla różnych potraw. Wystarczy przekręcić palnik w górę lub w dół, nie ma potrzeby przesuwania rozżarzonych węgli.

Wygoda użytkowania grilli gazowych

Wiele grilli gazowych wyposażonych jest w palniki boczne, na których można gotować np. sosy. Jest to przydatne, podczas gdy główny palnik zajęty jest przez mięso czy warzywa. Niektóre modele wyposażone są także w rożny, strefy opiekania i inne funkcje, które pozwalają rozszerzyć możliwości gotowania.

Łatwość grillowania w ogrodzie

Grille gazowe są popularne, ponieważ łatwo je obsłużyć i pozwalają na wyjątkowo szybkie przyrządzenie ulubionych potraw (np. kurczaka, steków i różnego rodzaju mięs, owoców morza, warzyw, grzanek itp.). Można je rozpalić jednym naciśnięciem przycisku, a temperaturę regulować za pomocą pokręteł. W przeciwieństwie do klasycznych grilli węglowych, grille gazowe nie dymią. Niektóre modele mają wbudowane termometry w pokrywie, co umożliwia dokładniejszą kontrolę temperatury.  Ponadto grill gazowy daje możliwość przygotowywania jedzenia w bardzo wysokiej lub bardzo niskiej temperaturze.

Grille gazowe - łatwość czyszczenia

Powierzchnie do gotowania i ruszty większości grilli gazowych wykonane są ze stali nierdzewnej, co ułatwia czyszczenie po zakończeniu gotowania. Nie ma też konieczności usuwania popiołu, co sprzyja utrzymywaniu grilla w czystości.

Ogrodowe grille gazowe przenośne i łatwe w obsłudze

Grille gazowe są dostępne w wielu różnych rozmiarach, kształtach i stylach. Oznacza to, że można znaleźć taki, który będzie pasował do każdego rozmiaru podwórka lub patio i nie będzie zajmował zbyt wiele miejsca.

Grille gazowe nie emitują szkodliwych substancji

Zaletą grilli gazowych jest to, że nie emitują one szkodliwych substancji jak grille na węgiel drzewny. Gaz jest lepszy dla środowiska, ponieważ nie wytwarza dymu ani popiołu, które są produktami ubocznymi procesu spalania. Grille węglowe emitują dwutlenek węgla i tlenek węgla. Mogą być one niebezpieczne dla człowieka, jeśli jest on narażony na ich działanie w dużych ilościach.

Wydajność grilla gazowego

Grill gazowy jest również bardziej wydajny w przyrządzaniu potraw niż grill węglowy. Gotuje się na nim szybciej i bardziej równomiernie, ponieważ nie wymaga wstępnego rozgrzania przed uruchomieniem. Jest to jedna z istotniejszych kwestii, które odróżniają go od grilli na węgiel drzewny. Regulacja temperatury w grillach gazowych jest także bardziej precyzyjna niż w przypadku grilli węglowych. Dzięki temu można uzyskać lepsze rezultaty podczas grillowania np. przyrządzić idealnie wysmażonego steka.

Dobry grill gazowy - jaki wybrać?

Dobry grill gazowy to taki, który dopasowany jest do potrzeb użytkownika. Wiele zależy więc od częstotliwości grillowania, ilości przyrządzanych potraw i wielkości dostępnej przestrzeni. Dla niektórych osób istotne będzie także dopasowanie grilla pod względem designu. W związku z powyższym, rozważając kupno grilla gazowego, należy wziąć pod uwagę: 

  •        wielkość grilla gazowego;
  •        liczbę palników;
  •        moc palników;
  •        wielkość butli gazowej;
  •        jakość materiałów (dobrej jakości grille gazowe wykonane są ze stali szlachetnej);
  •        jakość materiałów użytych do wykonania rusztu (najczęściej polecane są modele grilli gazowych z rusztem żeliwnym);
  •        dodatkowe potrzebne akcesoria do grillowania;
  •        zamykaną pokrywę;
  •        dodatkowe półki.

Warto inwestować w ogrodowe gazowe grille

Wybór odpowiedniego grilla może być wyzwaniem zarówno dla osób, które lubią grillować amatorsko, jak i dla prawdziwych pasjonatów. Zewnętrzne grille gazowe oferują wiele korzyści. Bez wątpienia kupno dobrego sprzętu tego typu to inwestycja na długie lata. Przenośne grille gazowe pozwalają wspólnie z bliskimi celebrować wolny czas w ogrodzie.

Obsługa grilla gazowego jest niezwykle prosta. Każdy powinien sobie z nią poradzić. Dzięki automatyzacji większości funkcji nie trzeba ciągle stać przy grillu i pilnować potraw. Czas przygotowania jedzenia jest krótki, co również przemawia na korzyść tego typu sprzętu.

Artykuł sponsorowany

 

materiały promocyjne