Reklama

Jakich produktów lepiej nie podgrzewać w mikrofalówce?

Mikrofalówki zrewolucjonizowały współczesną kuchnię. Dzięki nim podgrzanie obiadu zajmuje 2-3 minuty i nie wymaga brudzenia garnków ani patelni. Czy jednak wszystkie produkty można podgrzewać w mikrofali? Okazuje się, że niektóre tracą cenne właściwości lecznicze i odżywcze, a inne stają się wręcz toksyczne. Sprawdź koniecznie, czy nie popełniasz błędów, korzystając z mikrofalówki.

Te warzywa nie nadają się do mikrofali

W mikrofali nie powinniśmy odgrzewać ziemniaków. Te warzywa najlepiej zjadać od razu po ugotowaniu. W lodówce i w trakcie kolejnej obróbki termicznej nie dość, że tracą większość odżywczych składników, to jeszcze wytwarzają się w nich toksyczne substancje.

Nie należy też podgrzewać w mikrofali żadnych warzyw, które zawierają duże ilości azotanów, pochodzących z nawozów mineralnych. Zaliczają się do nich buraki, kapusta, selery i szpinak. Pod wpływem podgrzewania w mikrofali nieszkodliwe azotany zmieniają się w trujące i powodujące raka azotyny.

Ostrej papryki także nie wolno podgrzewać w mikrofali – pod wpływem wysokiej temperatury uwalnia się z niej kapsaicyna, która po otwarciu drzwiczek kuchenki może silnie podrażnić śluzówki oczu, nosa i gardła.

Grzyby mogą wywołać niestrawność

Zawarte w grzybach białko po podgrzaniu w mikrofali staje się trujące i może prowadzić do problemów z trawieniem, bólu brzucha i nudności. Jeśli już musimy podgrzać grzyby, maksymalna temperatura to 70 stopni.

Mikrofala nie lubi jajek

W trakcie podgrzewania w jajkach wytwarzają się substancje szkodliwe dla naszego zdrowia. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest zjedzenie zimnego jajka na twardo. Z kolei nieumiejętne gotowanie surowych jajek może stać się prawdziwą katastrofą – jajka mogą wybuchnąć, brudząc całą mikrofalówkę.

Białko kurczaka staje się ciężkostrawne

Białko zawarte w mięsie z kurczaka pod wpływem podgrzewania w mikrofali zmienia strukturę – staje się ciężkostrawne i szkodliwe dla naszego układu pokarmowego. Najlepiej pokroić go i dodać do sałatki warzywnej, ewentualnie podgrzać w niskiej temperaturze.

Tłuszcze, które nie nadają się do mikrofali

Potraw polanych olejem lnianym lub olejem z awokado lepiej nie odgrzewać w mikrofali – te tłuszcze mają niską temperaturę palenia i w urządzeniu zaczną wydzielać się z nich toksyczne substancje.

Chleb z mikrofali staje się czerstwy

Odświeżanie chleba przez podgrzewanie go w mikrofali nie jest dobrym pomysłem. Już po chwili zacznie z niego parować wilgoć i w efekcie pieczywo stanie się suche, twarde i czerstwe.

Jakich przedmiotów nie wkładać do mikrofali?

Absolutnie zakazane jest wkładanie do mikrofali metalowych naczyń oraz folii aluminiowej – mogą się zapalić i doprowadzić do pożaru. W podobny sposób może zostać uszkodzona porcelana z pozłacanymi elementami.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama