Reklama

Jak usunąć kamień z czajnika?

Kamień osadzający się na dnie czajnika to efekt zbyt twardej wody w kranie. Biały nalot możemy wtedy zaobserwować także w zlewie, na kranach czy w kabinie prysznicowej. Kamień w czajniku jest jednak szczególnie uciążliwy, ponieważ psuje smak kawy czy herbaty, a w dodatku przedłuża czas gotowania się wody i zwiększa rachunki za energię elektryczną lub gaz. Osad z kamienia sprawia też, że czajnik szybciej się psuje. Jak odkamienić czajnik za pomocą domowych sposobów?

Jak odkamienić czajnik octem?

Najskuteczniejszym sposobem na pozbycie się kamienia z czajnika jest użycie octu. Należy zmieszać go z wodą w proporcji 1:1 i wlać do czajnika, a następnie zagotować i pozostawić na 2 godziny. Po tym czasie osad z kamienia powinien zniknąć (jeśli warstwa na dnie była wyjątkowo gruba, czynność należy powtórzyć). Czajnik wystarczy dokładnie wypłukać kilka razy wodą, a następnie jeszcze raz wlać wodę, zagotować ją i wylać.

Jak odkamienić czajnik kwaskiem cytrynowym?

Kwasek cytrynowy działa podobnie jak ocet, jednak pozwala uniknąć nieprzyjemnego, ostrego zapachu w domu. Do zagotowanej w czajniku wody wystarczy wsypać torebkę kwasku cytrynowego (20 g). Taką mieszankę pozostawiamy na kilka godzin, a następnie dokładnie płuczemy czajnik. Kwasek cytrynowy możemy też zastąpić szklanką soku ze świeżej cytryny.

Jak odkamienić czajnik sodą?

Osad z kamienia usuniemy także za pomocą sody oczyszczonej. W czajniku gotujemy wodę, a następnie wsypujemy do niej 3 łyżki stołowe sody oczyszczonej i pozostawiamy na jakiś czas. Jeśli warstwa osadu nie była zbyt gruba, kamień powinien się rozpuścić już po 15 minutach. Po tym czasie czajnik wystarczy dokładnie wypłukać wodą.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama