Reklama

Jak dbać i wyczyścić czajnik elektryczny?

Czajniki elektryczne stały się niezwykle popularne, dzięki temu, że mogą zagotować wodę w krótszym czasie niż tradycyjny czajnik. Są używane za efektywniejsze w podgrzewaniu wody niż kuchenka mikrofalowa. Ale to skromne urządzenie jest bardzo często pomijane, jeśli chodzi o czyszczenie. Bardzo ważne jest regularne czyszczenie urządzenia zwłaszcza jeśli mieszkasz w obszarze o twardej wodzie. Kamień i inne osady mineralne gromadzą się wewnątrz czajnika, zmniejszając jego wydajność, a nawet skracają jego żywotność. Przejdź do dalszej części artykułu, by dowiedzieć się jak pozbawić czajnik elektryczny osadu i kamienia.

Reklama

Ocet

Zacznij od wypełnienia czajnika roztworem octu i wody (w równych proporcjach) do ¾ wysokości czajnika. Zagotuj mieszaninę i zostaw ją na 15-20 minut w czajniku. Wodę z octem wylej do zlewu.

Kwas cytrynowy

Wypełnij czajnik wodą, do połowy. Zagotuj ją, wyłącz czajnik i wsyp 1-2 łyżeczki kwasku cytrynowego. Pozostaw wodę z kwaskiem na 15-20 minut, a następnie wylej wodę.

Gdy na ściankach znajdują się jeszcze odrobiny kamienia, użyj miękkiej gąbki do usunięcia kamienia. Wypłucz dokładnie czajnik z resztek kamienia. Wypłucz uważnie filtr, jeśli twój czajnik go posiada. Gdy czajnik jest czysty, zagotuj parę razy czysta wodę, wylewając ją za każdym razem.

Kilka wskazówek

Unikaj pozostawiania wody w czajniku po każdym użyciu. Ten nałóg to pierwszy powód osadzania się kamienia w czajniku. Wylej za każdym razem pozostałą po zagotowaniu wodę. Staraj się gotować tyle wody, ile potrzebujesz. Nigdy nie zanurzaj czajnika w wodzie, woda może uszkodzić elementy grzewcze. Usuwaj kamień z czajnika co parę miesięcy. W zależności od częstości korzystania i twardości wody rób to częściej. Staraj się używać wody demineralizowanej, by wyeliminować osadzanie się kamienia. Czysty czajnik zużywa mniej prądu i dłużej posłuży.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama