Reklama

Jak czyścić ekspres do kawy?

Ekspres do kawy to niezwykle przydatne urządzenie, dzięki któremu można cieszyć się smakiem aromatycznej kawy. By jednak działał bez zarzutu, nie odkładały się w nim brud i osady, a tym samym pozyskiwany z niego napój był doskonały; powinien być starannie i regularnie czyszczony. Warto w tym celu wykorzystać rozcieńczony ocet. Ten sprawdzony domowy środek okazuje się równie skuteczny jak gotowe preparaty, a poza tym jest mniej inwazyjny i tani. Jak czyścić okres ekspres do kawy rozcieńczonym octem?

Reklama


Jak czyścić ekspres do kawy octem?

Na rynku dostępnych jest wiele gotowych środków przeznaczonych do czyszczenia ekspresu do kawy, takich jak kapsułki czy płyny, ale w tej roli świetnie sprawdzi się także doskonale wszystkim znany ocet. Domowy preparat posiada właściwości odkażające i świetnie radzi sobie sobie z rozmaitymi osadami, zaciekami czy brudem.

Czyszczenie ekspresu do kawy octem powinno przebiegać etapowo. Pierwszy krok to pozbycie się wszystkich pozostałości po kawie, które zalegają w urządzeniu. Następnie półtorej szklanki wody trzeba połączyć ze szklanką octu. Po starannym zmieszaniu miksturę trzeba wlać do ekspresu i go uruchomić - tak jak się to zwykle robi przy parzeniu kawy. Gdy woda się zagotuje, ekspres trzeba wyłączyć. Rozcieńczony ocet należy zostawić w zbiorniku urządzenia na godzinę. 

Czyszczenie ekspresu trzeba regularnie powtarzać

Po upływie tego czasu trzeba ponownie włączyć ekspres. Gdy cykl dobiegnie końca, ekspres trzeba wyłączyć i pozwolić działać mieszance co najmniej przez kilkanaście minut. Rozpuści wszystkie osady, zwłaszcza z kamienia, które zebrały się na dnie urządzenia. Po mniej więcej kwadransie trzeba wylać z ekspresu wszystkie pozostałości po roztworze, napełnić zbiornik urządzenia wodą i uruchomić. 

Ciesz się smakiem aromatycznej kawy

Gdy ekspres skończy pracę, trzeba odłączyć go od prądu i pozostawić na kolejne piętnaście minut. Drugi krok czyszczenia warto powtórzyć - tak, aby mieć pewności, że zostały usunięte wszystkie pozostałości po occie. Dzięki zastosowaniu tej prostej metody czyszczenia można w łatwy sposób pozbyć się wszystkich osadów i cieszyć smakiem wyjątkowo aromatycznej kawy. Dla uzyskania najlepszych rezultatów proces czyszczenia trzeba regularnie powtarzać - co najmniej raz w miesiącu.

Oglądaj najnowsze promocje i planuj zakupy z ding.pl

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama